Skip to main content

Auto op de zaak of privé?

Hoi Wezp, wat is voordeliger: de auto op de zaak of privé?

Wezp: De auto ‘op de zaak’ of privé? Wat doe je met de kosten van de auto als zzp’er? Die keuze heeft gevolgen voor de belasting die je betaalt. Staat de auto op de zaak? Dan ziet de Belastingdienst het als ondernemersvermogen. Zo niet, dan betaal je de belasting voor je bolide via je privévermogen. Wat voor jou voordeliger is, hangt af van de autokosten en het aantal (zakelijke) kilometers.

Minder dan 500 kilometer per jaar privé?

Je mag met je eigen auto natuurlijk doen wat je wilt, maar de fiscus kijkt wel naar het karakter van je ritten. Gebruik je de auto voor je onderneming en rijd je daarnaast minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan heb je op dit gebied niets te kiezen; dan moet je auto ‘op de zaak’. De Belastingdienst beschouwt jouw auto als ondernemersvermogen. Het grootste voordeel hiervan is dat je de kosten zoals brandstof, afschrijvingen, verzekeringen, onderhoud, motorrijtuigenbelasting, maar ook parkeerkosten mag aftrekken van je winst.

Meer dan 500 kilometer per jaar privé?

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden? Dan kies je zelf of je de auto op de zaak zet of niet. Als je ‘m in privé houdt, kun je de auto- en aanschafkosten niet aftrekken van je winst. Je zou wel gek zijn dus, maar toch is er een reden om de auto privé te houden. Je mag dan namelijk 23 cent per zakelijk gereden kilometer aftrekken (voor 2024 was dit 21 cent). Deze optie kan dus alsnog voordeliger zijn als je per jaar veel zakelijke kilometers maakt.

Let op: Zet je ‘m op de zaak? Dan moet je je ritten goed registreren. Hiervoor bestaan handige apps. Voor de privé-kilometers moet je namelijk bijtelling betalen.

Bereken je voordeligste optie

Leuk om de regels te kennen, maar wat is nou voordeliger? Dat is dus gewoon een rekensom met de kosten van je auto en het aantal gereden kilometers in de hoofdrol. Je hoeft geen pen en papier te pakken, want berekenhet.nl heeft hier een hele handige tool voor.

Bron: KNAB